Putkiremontti ja isännöitsijä – huolellista suunnittelua ja asiantuntevaa koordinointia

Asunto Oy Mikkelin Moisiontie 2 rakennettiin vuonna 1963 sairaanhoitopiirin työntekijöiden vuokra-asunnoiksi. Pääasiassa pieniä huoneistoja käsittävä kolmikerroksinen ja kolme porraskäytävää sisältävä rakennus alkoi osoittaa korjaustarpeita muutama vuosi sitten. Vesikatto- ja julkisivuremonttien jälkeen vuoroon tuli perusteellinen LVIS-remontti vuonna 2015.

 • Isännöitsijä Marko Hänninen Arennasta kertoo, että 50-vuotiaassa talossa pitää varautua putkiremonttiin. Moisiontie 2:ssa havaittiin kosteusongelmia useissa kylpyhuoneissa. Viemäröinti oli paikoin niin huonossa kunnossa, että putket eivät olisi kestäneet puhdistamista. Remonttiin oli ryhdyttävä nopeasti.

  Putkiremontin kyljessä saatiin nopeat nettiyhteydet

  ”Tarvittiin perinteinen LVIS-remontti, jossa paikat laitettaisiin perinpohjin kuntoon. Samalla päätettiin uusia myös rakennuksen sähkö- ja televerkot, koska vesi- ja viemäriremontin yhteydessä joudutaan joka tapauksessa avaamaan väylät putkille”, Marko Hänninen kertoo.

  ”Rakennuksessa on paljon sijoitusasuntoja, jotka on laitettu vuokralle. Vuokralaisina on usein opiskelijoita, ja erityisesti heille nopeat nettiyhteydet ovat kynnyskysymys. Kun kiinteistössä oli aiemmin pelkkä yhteisantenni, nyt saimme LVIS-remontin yhteydessä asennettua valokuituyhteyden.”

  Yhtiökokouksen tekemän investointipäätöksen ja myöntämien lainanottovaltuuksien jälkeen projekti käynnistettiin tyypilliseen tapaan hankesuunnitelmalla. Sen pohjalta lähetettiin tarjouspyynnöt niin sähkö-, putki- kuin rakennustekniikankin osalta.

  Asunto Oy Mikkelin Moisiontie 2:n hallituksen puheenjohtaja Aarno Kulonen kertoo, että Marko Hännisen koulutus ja kokemus rakennusalalta auttoi monellakin tapaa selviytymään vaativasta remontista niin vähällä vaivalla kuin suinkin mahdollista.

  ”Olimme juuri valinneet Arennan (silloinen Ovenia Isännöinti) huolehtimaan taloyhtiömme isännöinnistä, kun vesikatto- ja julkisivuremontit tulivat ajankohtaisiksi. Markon kanssa juttelimme tuolloin asiat läpi ja teimme etenemissuunnitelmat – tavoitteet ja tahtotilat huomioiden. Marko on ollut meille arvokas isännöitsijä, sillä hän ymmärtää, mitä tällaisten asioiden kuntoon saattaminen kokonaisuudessaan edellyttää. Ei taloyhtiöllä voi olettaa olevan vastaavaa tuntemusta ja kokemusta. Paljolti tämän ansiosta kaikki kolme remonttiamme ovat onnistuneet erinomaisesti.”

  Isännöitsijä vähentää asukkaiden huolia

  Marko Hänninen painottaa suunnittelu- ja valmisteluvaiheen ohella ison kuvan hahmottamista. Kun urakkaan ryhdytään, kannattaa se tehdä mahdollisimman perinpohjaisesti.

  Moisiontiellä rakennus tyhjennettiin täysin puolen vuoden ajaksi. Tyhjässä talossa remonttimiehet pystyivät tekemään urakkaansa täydellä teholla, ilman ylimääräisiä tuki- tai varotoimia.

  Vaativa LVIS-remontti valmistui niin aikataulujen kuin kustannusarvioidenkin mukaisesti. Taloon ilmestyi myös valokuituyhteys, puhumattakaan siitä, että yleiset tilat saatiin parempaan kuntoon ja edustavan näköisiksi.

  Aarno Kulonen toteaa, että remontti huoletti osakkaita, mutta asiantuntijoiden tekemät selvitykset ja suunnitelmat loivat uskoa siihen, että kaikki saadaan kuntoon.

  ”Arennalla ja Marko Hännisellä oli hyvä tuntemus myös paikallisten urakoitsijoiden tasosta. Tieto siitä, kuka on vienyt vastaavanlaisia onnistuneita remontteja läpi aiemmin, on arvokasta pääomaa silloin, kun tarjouksia vertaillaan ja urakoitsijoita valitaan. Sama koskee tietysti myös valvontaa.”

  Pihat kuntoon asuntomessukesäksi

  Urakan jälkeen talon runkoputkistolla on edessään arviolta 50 vuoden huoleton elinkaari. Osakkaat ovatkin todenneet, että tästä on hyvä jatkaa kohti entistä edustavampaa elinympäristöä. Keväällä 2016 oli suunnitelmissa, sopivasti juuri ennen Mikkelissä järjestettäviä asuntomessuja, kunnostaa hienolla paikalla sijaitsevan rakennuksen piha-alueet upeiksi.

  Aarno Kulonen toteaa, että hienolla paikalla, komeiden vesistöjen ja kuivan kangasmaaston ympäröimänä sijaitseva Moisiontie 2 ansaitsee kuntonsa ja sijaintinsa arvoiset piha-alueet.

  ”Omasta puolestani voin sanoa olevani tyytyväinen. Kaikki on sujunut erittäin hyvin.”

  Referenssi julkaistu 2016

Tieto siitä, kuka on vienyt vastaavanlaisia onnistuneita remontteja läpi aiemmin, on arvokasta pääomaa.
Hallituksen puheenjohtaja Aarno Kulonen