Näin pidät huolta asunnostasi

Asunnon tulee olla asukkaalle turvallinen ja terveellinen paikka. Asumisen viihtyvyyden ja mukavuuden ylläpitäminen vaatii asukkaalta säännöllisiä toimenpiteitä. Taloyhtiö voi opastaa tai tarvittaessa muistuttaa asukkaita asuinhuoneistojen huolellisesta hoidosta.

Asunnon huolellinen hoitaminen edellyttää ainakin seuraavia toimenpiteitä:

Asunnon säännöllinen siivoaminen on tärkeää, jotta sisällä hengitettävä ilma pysyy terveellisenä eivätkä haitalliset pieneliöt lisäänny huoneistossa. Asunnon siisteydestä kannattaa huolehtia päivittäin tai vähintään viikoittain. Perusteellisempi puhdistus asunnossa on tarpeen tehdä kahdesti vuodessa. Lemmikkieläimet voivat aiheuttaa lisääntynyttä siivoustarvetta asunnossa.

Ilmanvaihtoventiilit tulee asukkaan puhdistaa kahdesti vuodessa. Poistoilmaventtiilit ovat asunnossa lähellä katonrajaa tai katossa olevia aukkoja, joiden kautta ilma poistuu asunnosta. Jotta ilmanvaihto toimisi kunnolla ja asukkaiden hengittämä ilma pysyisi hyvänä, tulee poistoilmaventtiilit puhdistaa. Asunnosta poistuvan ilman tilalle tulee korvausilmaventtiilistä tuloilmaa. Myös korvausilmaventtiilit on hyvä puhdistaa. Keittiön kiesituulettimessa oleva rasvasuodatin on puhdistettava kuukausittain. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.

Lattiakaivot tulee puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kertyy usein hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka tulee poistaa viemärin tukkeutumisen estämiseksi. Pesualtaiden alla olevat hajulukot on syytä puhdistaa kuukausittain. Tällä varmistetaan se, että ne eivät tukkeudu ja että vesi pääsee viemäriin esteettömästi. Viemärinavausainetta on syytä varata kotiin tilapäisten tukosten avaamiseksi ja hajulukkojen puhdistamiseksi. Ellei mahdollinen tukos avaudu kotikonstein asukkaan omilla toimenpiteillä, on syytä ottaa yhteys huoltoyhtiöön tai talonmieheen.

Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi. Pienet sähkötyöt kuten lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Asukas voi huoletta asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen. Myös jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa remonttityön ajaksi, tällöin tulee muistaa poistaa sulake asennuksen ajaksi.