Muistilista taloyhtiöön muuttavalle

Uuteen asuntoon muuttaminen voi olla helppoa ja sujuvaa, kun valmistautumisen aloittaa ajoissa. Olemme koonneet alle asioita, jotka taloyhtiöön muuttavan on hyvä huomioida. 

Muuttajan muistilista:

Asunnon kunnon tarkistaminen ja taloyhtiöön tutustuminen

Ennen muuttoa on syytä tarkistaa, että asunto on siinä kunnossa kuin on sovittu. Taloyhtiössä noudatettavista käytännön järjestelyistä saa tietoa parhaiten edelliseltä omistajalta tai isännöitsijältä. Isännöitsijän yhteystiedot löytyvät taloyhtiösi rapputaulusta. Ainakin seuraavat asiat olisi hyvä selvittää ennen muuttoa:

  • Miten kiinteistöhuolto on taloyhtiössä järjestetty eli hoitaako tehtävät huoltoyhtiö, oma talonmies vai osakkaat itse sovittujen vuorojen mukaisesti?
  • Ovatko osakkaat sopineet joistakin taloyhtiön tehtävistä, jotka hoidetaan talkootöinä? Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi liputus, lumen luonti ja yleisten alueiden ruohon leikkaaminen.
  • Miten taloyhtiössä on hoidettu jätehuolto? Jätehuollon osalta kannattaa selvittää ainakin, millaisia jätteitä taloyhtiön astioihin saa laittaa ja kuinka kierrättäminen on yhtiössä hoidettu.
  • Lisäksi muuton yhteydessä kannattaa tutustua taloyhtiön järjestyssääntöihin, jotka löytyvät yhtiön porraskäytävästä tai omalta isännöitsijältä.

VINKKI: Mikäli mahdollista pyydä asunnon aiemmalta omistajalta hänen uusi osoitteensa ja jätä vanhaan asuntoosi uusi osoitteesi, jotta virheellisesti jaetun postin palauttaminen on mahdollisimman sujuvaa.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on mahdollista tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään se täytyy tehdä viikko muuttamisen jälkeen. Muuttoilmoituksen tekeminen verkossa on helppoa. Muuttoilmoitukselta tieto siirtyy automaattisesti postille, maistraatille, Kelalle ja seurakunnalle. Muuttuneet osoitetiedot tulee itse ilmoittaa mm. omalle työnantajalle, lasten kouluun ja päiväkotiin sekä tietysti omalle lähipiirille. Ilmoitus sisään- tai ulosmuutosta tulee tehdä myös taloyhtiön isännöitsijälle.

Sähkösopimus

Sähkösopimus uuteen asuntoon kannattaa kilpailuttaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Asukas voi valita sähkömyyntiyhtiön itse, mutta siirtoyhtiö määräytyy aina asuinpaikan mukaan.

TV- ja internet-yhteydet

TV- ja/tai internet-yhteydet ovat usein saatavissa taloyhtiön kautta. Televisio voidaan jakaa asukkaille taloyhtiön antennin tai kaapelin kautta. Internet-yhteys voi olla joissakin taloyhtiöissä taloyhtiön tarjoama tai asukkaan tulee hankkia se operaattorilta itse. Oman taloyhtiösi tarjoamista mahdollisuuksista voit kysyä omalta isännöitsijältäsi.

Kotivakuutus ja kodin turvallisuus

Kaikissa taloyhtiöissä on kiinteistövakuutus, joka korvaa vahinkotilanteissa taloyhtiön omaisuuden sekä rakennuksen kiinteät rakenteet. Asukkaan tulee kuitenkin vakuuttaa asunnon irtaimisto vahinkojen varalta. Kotivakuutus kannattaa mitoittaa oikein, jotta se korvaa vahingon sattuessa tuhoutuneen omaisuuden ja irtaimiston. Vastuuvakuutus korvaa asukkaan itse aiheuttamat vahingot.

Tärkein kodin turvalaite on toimiva palovaroitin. Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi kappale jokaista 60 neliötä kohden. Palovaroittimen ja paristojen toiminta tulisi tarkistaa säännöllisesti ja palovaroittimet suositellaan uusittavan 5-10 vuoden välein.

Asunnon remontointi

Uuteen kotiin muutettaessa asuntoa halutaan usein myös hieman remontoida ja uudistaa. Pieni asunnon pintaremontti on mahdollista toteuttaa omalla päätöksellä (esim. seinäpintojen maalaaminen). Jos asuntoon halutaan tehdä rakennemuutoksia, tulee asukkaan selvittää muutoksen vaatimat lupa-asiat. Asunto-osakeyhtiölaissa on oma pykälänsä, joka koskee osakkeen omistajan muutostöitä (AOYL 77 §). Taloyhtiön luvan lisäksi tarvitaan isommissa muutostöissä rakennus- tai toimenpidelupa, joiden hakijana toimii taloyhtiö ja joista päättävät kunnan rakennusvalvonnasta vastaavat.

Osakkaalla on muutostyöoikeus ainoastaan hallitsemissaan tiloissa. Osakkaan on esim. ennen kylpyhuoneremonttia ilmoitettava taloyhtiölle hyvissä ajoin aikomistaan muutoksista. Kaikista remonteista ja muutostöistä kannattaa aina keskustella hyvissä ajoin oman isännöitsijän kanssa, joka osaa neuvoa tarvittavissa lupa-asioissa.

Autopaikka- ja vuorovaraukset

Useissa taloyhtiöissä on yhteisiä tiloja, joiden käyttö on usein maksullista ja edellyttää paikka- tai vuorovarausta. Jos haluat varata esim. autopaikan tai saunavuoron, oma isännöitsijäsi osaa kertoa tarkemmin hinnoittelusta, varauskäytännöistä sekä varaustilanteesta.